UVLS_logo UVLS izreke
NASLOVNA SLOBODNO ZIDARSTVO VELIKA LOŽA  HUMANITARNI RAD BIBLIOTEKA KONTAKT Srb. /Eng.


naslovi

●U decembarskom broju Neimara predstavljeno slobodno zidarstvo u Kanadi

●Objavljen Almanah UVLS 2014/2015

●Osnivačka skupština Velikog Kapitela Srbije

●Osnovani prvi Saveti Kraljevskih i Izabranih Majstora u Srbiji

 


UGLS_news


naslovi_1

●HRH Vojvoda od Kenta je ponovo nominovan za Velikog Majstora UVLE

●Engleska, Škotska i Irska na Godišnjoj Skupšiti NVLF

●Novi Veliki Majstor Portugala

●Velike Lože Masačusetsa, Ajove, i Češke Republike ponovo priznaju NVLF

●Mišel Bešelet je posetila Veliku Ložu Čilea 

KONFERENCIJA VELIKIH MAJSTORA SEVERNE AMERIKE


Povodom saopštenja Regularne Velike Lože Srbije (RVLS) na njihovom zvanicnom veb sajtu od 15. Februara 2015 pod naslovom “Potvrda svetskog priznanja srpskim masonima”, Ujedinjene Velike Lože Srbije (UVLS) izjavljuju sledeće:

Od 13. do 18. Februara 2015. godine u Vankuveru (Kanada) održana je Konferencija Velikih Majstora Severne Amerike. Na konferenciji je bilo predviđeno da se razmatra, između ostalog i situacija u slobodnom  zidarstvu u Srbiji, a po zahtevu Ujedinjenih Velikih Loža Srbije, koja je podnela zahtev za razmatranjem ovog pitanja i u vezi s tim podnela propratnu dokumentaciju.

Razlog za pokretanje ovog pitanja od strane UVLS pred ovim svetskim forumom upravo leži u odanosti UVLS principima i načelima regularnog slobodnog zidarstva i u našoj želji za napretkom slobodnog zidarstva u Republici Srbiji.

Tvrdnje RVLS da je ona “jedina priznata masonska jurisdikcija” u Srbiji je poluistina kojom RVLS želi da dovede u zabludu svoje članstvo i široku srpsku javnost.  Jer da je to u potpunosti tačno, pitanje stanja u srpskoj masoneriji kao neosnovano, ne bi nikada ni bilo prihvaćeno za razmatranje na Konferenciji Velikih Majstora Severne Amerike. Zaključak Komisije koji kaže da se “RVLS još uvek smatra jedinom priznatom masonskom organizacijom u Srbiji” je u kontekstu obaveštenja da pitanje nije razmatrano jer predstavnici UVLS nisu bili prisutni, koji su iz opravdanih razloga, iako pozvani, morali da otkažu svoje prisustvo.

Činjenica je da, kao što je to slučaj u Italiji, Bugarskoj, Grčkoj i u mnogim drugim državama u svetu, i u Srbiji postoje dve masonske obidijencije koje su regularne. U slučaju Srbije to su UVLS i RVLS. Često se dogadja da Velike Lože imaju problem koju od dve Velike Lože sa iste teritorije da priznaju.  Tako, na primer, Ujedinjena Velika Loža Engleske priznaje Regularnu Veliku Ložu Italije, dok Severno Američke Jurisdikcije priznaju Veliki Orijent italije; Ujedinjena Velika Loža Engleske priznaje Veliku Ložu Grčke dok Škotska I Irska priznaju Nacionalnu Veliku Ložu Grčke. U Bugarskoj već deset godina Velika Loža Bugarske nastoji da pronadje rešenje za budućnost bugarske masonerije i danas su sa određenim modelom unifikacije na pragu da ovo pitanje reše.

Kako bi sprečili i obesmislili razgovore o budućnosti srpske masonerije RVLS nervozno šalje poruke, svesno obmanjujući svoje članstvo i širu javnost. Ova ostrašćenost posebno je izražena poslednjih godina kada su UVLS intenzivirale svoje aktivnosti pred medjunarodnim masonskim autoritetom. Potpuno smo svesni ove činjenice, a koliko će trajati u velikoj meri zavisiće od snage UVLS i volje njenih članova da nastave da budu lideri u dobrim aktivnostima, promovišući unifikaciju kao zalog za budućnost svim generacijama. Bili smo i ostali vodilja ove uzvišene ideje na ovim prostorima i drago nam je što smo probudili do skora uspavanu RVLS da nas prati u našim dobrim aktivnostima.

Regularnost porekla i rada UVLS niko u svetu ne osporava. Brojni lideri svetskog slobodnog zidarstva su tokom godina podržavali i dalje podržavaju rad i stremljenje UVLS ka jedinstvenom slobodnom zidarstvu u Srbiji. U tom smislu UVLS će u svetskim slobodno zidarskim forumima nastaviti da sve svoje aktivnosti usmere ka rešavanju ovog veoma značajnog pitanja u interesu celokupnog Bratstva i srpskog društva.

U tom smislu, UVLS su prošle godine prezentovale svoj rad na Konferenciji Velikih Majstora Prince Hall Velikih Loža USA na kojoj su dobili veliku podršku za postignute rezultate a namera nam je da rezultate svog rada i viziju daljeg razvoja slobodnog zidarstva u Srbiji svakako predstavimo i na Konferenciji Velikih Majstora Severne Amerike, kao i pred drugim relevantnim medjunarodnim masonskim forumima. Sve ove aktivnosti usmerene su isključivo na daljem jačanju slobodnog zidarstva  u našoj zemlji i podizanju ugleda Srbije.

Da smo na dobrom putu, potvrđuje i pismena podrška mnogih lidera svetske masonerije povodom zahteva UVLS podnetog Konferenciji Velikih Majstora Severne Amerike za razmatranje situacije u slobodnom zidarstvu u Republici Srbiji:

Pismo Najuvaženijeg Velikog Majstora Ujedinjene Velike Lože Nemačke Rudigera Templina u znak podrške ideji ujedinjenja Regularne Velike Lože Srbije I Ujedinjenih Velikih Loža Srbije.


Pismo

 

Pismo Alfreda Koske, Bivšeg Velikog Majstora Ujedinjenih Velikih Loža Nemačke Konferenciji Velikih Majstora Severne Amerike u znak podrške i preporuke za rekogniciju
Ujedinjenih Velikih Loža Srbije.  

Pismo

Odlomak iz pisma Velikog Majstora Velike Lože Austrije Niklausa Šverclera u cilju  podrške Ujedinjenim Velikim Ložama Srbije u naporima ka ujedinjenju Srpske masonerije.

Niklaus

 

Odlomak iz pisma Velikog Majstora Regularne Velike Lože Italije:

“Najuvaženiji Veliki Majstor Ujedinjenih Velikih Loža Srbije
Vladimir S. Markovic

Dragi Vlado,.....
………Nadam se da će se u budućnosti stvoriti okolnosti za regulisanje naših odnosa, a u međuvremenu ti još jednom  ponavljam da poštujem vaš masonski rad i ozbiljnost vaših inicijativa.
Fabio Venzi
Veliki Majstor Regularne Velike Loze Italije”

Fabio

Stranica 1 - 2 - 3

SADRŽAJ: NASLOVNASLOBODNO ZIDARSTVOVELIKA LOŽAHUMANITARNI RADBIBLIOTEKA KONTAKTNOVOSTI I DOGAƉAJI SLOBODNO ZIDARSTVO U SVETUISTORIJAT SLOBODNOG ZIDARSTVA U SRBIJIPOZNATI SLOBODNI ZIDARIKAKO POSTATI SLOBODNI ZIDARČESTO POSTAVLJANJA PITANJAKONKORDATSKA TELAMEƉUNARODNI ODNOSIIZDAVAŠTVO NEIMARKORISNI LINKOVI

copyright