UVLS_logo UVLS izreke
NASLOVNA SLOBODNO ZIDARSTVO VELIKA LOŽA  HUMANITARNI RAD BIBLIOTEKA KONTAKT Srb. /Eng.


naslovi

●U decembarskom broju Neimara predstavljeno slobodno zidarstvo u Kanadi

●Objavljen Almanah UVLS 2014/2015

●Osnivačka skupština Velikog Kapitela Srbije

●Osnovani prvi Saveti Kraljevskih i Izabranih Majstora u Srbiji

 


UGLS_news


naslovi_1

●HRH Vojvoda od Kenta je ponovo nominovan za Velikog Majstora UVLE

●Engleska, Škotska i Irska na Godišnjoj Skupšiti NVLF

●Novi Veliki Majstor Portugala

●Velike Lože Masačusetsa, Ajove, i Češke Republike ponovo priznaju NVLF

●Mišel Bešelet je posetila Veliku Ložu Čileaalmanac_UGLS_2015
ALMANAH
UJEDINJENIH VELIKIH LOŽA SRBIJE
za 2014 / 2015 godinu je izašao iz štampe


 26. Novembar 2014, Beograd - Namenjen za prezentaciju novim članovima UVLS, kao i prijateljima i gostima UVLS, ova publikacija predstavlja kratki pregled istorije slobodnog zidarstva u Srbiji, istoriju nastanka i razvoja Ujedinjenih Velikih Loža Srbije, kao i pregled rada, aktivnosti i dostignuća u proteklom periodu.

“U proteklih nekoliko godina mi smo dostigli mnogo i možemo s pravom biti ponosni na naše uspehe. Svakako naša vizija nije još dostignuta. Naš rad još nije završen. Ali ja sam uveren da ćemo primenom naših drevnih principa i načela, kao i marljivom praksom naše kraljevske umetnosti u godinama koje su  pred nama, dostići nove uspehe na koje ćemo biti još ponosniji.” – izjavio je urednik ove edicije i bivši Veliki Majstor UVLS, Vladimir S. Marković, povodom izlaska iz štampe Almanaha.

Materijal koji je predstavljen u Almanahu je samo mali deo mnogostrukih doprinosa Braće UVLS, ne samo njihovom ličnom napretku i napretku UVLS, već i napretku njihovih porodica, kao i celokupnog srpskog društva.

Neimar

SLOBODNO ZIDARSTVO U KANADI
Predstavljeno u decembarskom broju Neimara

15.Decembar 2014, Bgd. – Broj 17 tromesečnika Neimar je izišao iz štampe. Neimar je zvanični glasnik UVLS i izlazi od decembra 2010. U decembarskom broju Neimara tematski deo je posvećen istoriji slobodnog zidarstva u Kanadi, kao i organizaciji Velikih Loža Kanade danas.  

Pored ovog tematskog dela, čitaoci mogu pronaći planove članova loža UVLS, pročitati poruku Velikog Majstora UVLS, saznati zanimljivosti iz masonskog sveta, saznati o novim knjigama o slobodnom zidarstvu, humanitarnom radu UVLS, i čitati redovnu rubriku o zdravlju muškaraca.

Časopis Neimar je A4 formata, u boji, sa 80 stranica i  distribuira se  svim članovima UVLS, kao i masonskim bibliotekama u svetu i prijateljskim jurisdikcijama.

RAM_Serbia

Osnivačka skupština
VELIKOG KAPITELA SRBIJE

1. Novembar 2014, Beograd, - Tri Kapitela Zidara Kraljevskog Svoda – Kralj Solomon Br. 64, Ključni Kamen Br.65, i Harmonija Br.66, koji su radili u Beogradu sa dispenzacijom pod zaštitom Princ Hol Velikog Kapitela Zidara Svetog Kraljevskog Svoda Države Južne Karoline (SAD), su nakon godinu dana rada dobili svoje Povelje o radu. Nakon zajedničkog rada tri Kapitela, kome je prisustvovao Najuvaženiji Semjuel Dejvis, Veliki Prvosveštenik Princ Hol Velikog Kapitela Zidara Svetog Kraljevskog Svoda Države Južne Karoline, i grupa Velikih Oficira, odlučeno je da tri Kapitela u Srbiji osnuju Veliki Kapitel Zidara Kraljevskog Svoda Srbije, sa dozvolom i uz podršku Princ Hol Velikog Kapitela Zidara Svetog Kraljevskog Svoda Države Južne Karoline.

Nakon glasanja članova tri Kapitela, Najuvaženiji Semjuel Dejvis, Veliki Prvosveštenik Princ Hol Velikog Kapitela Zidara Svetog Kraljevskog Svoda Države Južne Karoline je odobrio ovu odluku, i nakon izbora, instalirao Velike Oficire Velikog Kapitela Zidara Kraljevskog Svoda Srbije. Za prvog Velikog Prvosveštenika izabran je i postavljen Komp.  Vladimir S. Marković.

Nakon izbora i postavljenja Velikih Oficira Velikog Kapitela Zidara Kraljevskog Svoda Srbije, održana je prva Godišnja Skupština na kojoj su predloženi i usvojeni Konstitucija i Pravilnik o Radu Velikog Kapitela. Takođe, na Godišnjoj Skupštini su Velikom Prvosvešteniku Princ Hol Velikog Kapitela Zidara Svetog Kraljevskog Svoda Države Južne Karoline i drugoj Braći iz Južne Karoline dodeljene Povelje počasnih članova Velikog Kapitela Srbije u znak zahvalnosti za njihov doprinos razvoju Zidarstva Kraljevskog Svoda u Srbiji.

Koncil

STEPENOVI KRIPTE
Osnovani prvi Saveti Kraljevskih i Izabranih Majstora u Srbiji

2 novembar 2014, Beograd – Na inicijativu članova Velikog Kapitela Zidara Kraljevskog Svoda Srbije, a da bi se omogučio daljnji razvoj stepenova Reda Jorka u Srbiji, grupa Kompanjona iz Princ Hol Velikog Saveta Kraljevskih i Izabranih Majstora, pod vođstvom Velikog Majstora Keneta Barklija, su posetili Beograd i organizovali rad tri stepena kripte, koji su bili dodeljeni kvalifikovanoj Braći Zidarima Kraljevskog Svoda iz Beograda. Nakon toga, tri Saveta kojima je odobren rad pod dispenzacijom, su osnovani u Beogradu. Njihova imena su Jerusalim, Zarubabel, i Alfa.

Duke_of_Kent
HRH VOJVODA OD KENTA

je ponovo izabran za Velikog Majstora UVLE

11. Decembar, 2014, London – HRH Vojvoda od Kenta, Najuvaženiji Veliki Majstor Ujedinjene Velike Lože Engleske je ponovo nominovan za Velikog Majstora u sledećem mandatu. Juče je održana poslednja  tromesečna sednica  Velike lože u ovoj godini, i sledeće odluke su usvojene:
- Da HRH Vojvoda od Kenta ponovo bude nominovan za Velikog Majstora
- Da se ustanovi još jedna pozicija Asistenta Velikog Kancelara
- Da se osnuju još četiri nove Lože, čime bi ukupan broj loža dostigao 9902
- Nova Velika Loža je priznata
- Sledeća tromesečna sednica će biti održana 11. Marta 2015

GLNF

Engleska, Škotska i Irska
na Godišnjoj Skupštini Nacionalne Velike Lože Francuske


7. Decembar 2014, Pariz – Da je Nacionalna Velika Loža Francuske povratila svoj status u masonskom svetu bilo je jasno juče, kada su na Godišnjoj Skupštini ove Velike Lože, pored mnogobrojnih gostiju, bili i predstavnici Velikih Loža Engleske, Škotske i Irske. NVLF je druga Velika Loža po broju člasnova u Francuskoj, odmah posle Velikog orijenta Francuske.

Ovom događaju su prisustvovali gosti iz Velikih Loža Brazila, Albanije, Slovačke, Gane, Crne Gore, Kipra, Makedonije, Nigerije, Armenije, Kameruna, Džibutija, Konga, Andore, Maroka, Gvineje, Hrvatske, Burkine Faso, Madagaskara, Rusije, Benina, Bugarske, Toga, Kine, Izraela, Poljske, Portugala, Gabona, Španije, Češke, Srbije, Turske, Mađarske, Kanade, SAD, Italije i Rumunije.

Veliki Majstor NVLF Žan Pjer Servel je primio od Vojvode od Kenta medalju UVLE.

Portugal

Žulio Merinjos
je izabran za novog Velikog Majstora Velike Lože Portugala

Lisabon, Portugal - Žulio Merinjos, advokat i političar, je postao novi lider portugalskih masona. Rođen 1954 u Španiji, sin portugalskih emigranata, Merinjos je bio dva puta poslanik u skupštini, kao član socijalističke partije.

Iniciran u Loži Porto do Graal Br.2 1992, bio je Starešina , Zamenik Velikog Majstora, i Provincijski Zamenik Velikog Majstora. Takođe je Zidar Kraljevskog Svoda i mason 32 stepena Škotskog Reda.
(Preuzeto od: http://masonicpressagency.blogspot.com)

 

GLNF

Velike Lože
Masačusetsa, Ajove, i Češke Republike ponovo priznaju NVLF


Pariz, Francuska – Nacionalna Velika Loža Francuske je ponovo uspostavila odnose  sa Velikim Ložama Masačusetsa, Ajove, i Češke Republike. Ova priznanja koja su došla u septembru su nastavak pozitivnog trenda koji je započeo nakon preporuke Komisije za rekogniciju Konferencije Velikih Majstora Severne Amerike koja je ustanovila da se situacija u NVLF normalizovala I predložila Velikim Ložama da obnove odnose. (Preuzeto od: http://masonicpressagency.blogspot.com)

Freemasons

Mišel Bešelet
je posetila Veliku Ložu Čilea i održala govor

Ponedeljak, 3 Novembar 2014, Santijago, Čile – Predsednica Čilea, Mišel Bešelet je posetila Veliku Ložu Čilea. Ovo je bilo prvi put u istoriji ove zemlje da je predsednik učinio zvaničnu posetu Velikoj Loži i održao govor. Prilikom ulaska, predsednica Bešelet je pozdravljena od strane 650 prisutnih slobodnih zidara. Predsednica Bešelet potiče iz porodice sa jakom masonskom tradicijom. Njen otac, kao i njen deda su bili slobodni zidari. Kancelarija predsednice republike je izdala saopštenje u kome se navodi da je predsednica posetila Veliku Ložu u znak priznanja za doprinos slobodnih zidara obrazovanju, demokratiji, i društvenom razvoju Čilea. Meliki Majstorn Velike Lože Čilea je izjavio prilikom posete predsednice da su slobodni zidari veoma ponosni na njenu posetu, jer je predsednica uvek bila veoma bliska slobodnim zidarima Čilea. (Preuzeto od: http://masonicpressagency.blogspot.com)

 

 

 

Stranica 1 - 2 - 3

SADRŽAJ: NASLOVNASLOBODNO ZIDARSTVOVELIKA LOŽAHUMANITARNI RADBIBLIOTEKA KONTAKTNOVOSTI I DOGAƉAJI SLOBODNO ZIDARSTVO U SVETUISTORIJAT SLOBODNOG ZIDARSTVA U SRBIJIPOZNATI SLOBODNI ZIDARIKAKO POSTATI SLOBODNI ZIDARČESTO POSTAVLJANJA PITANJAKONKORDATSKA TELAMEƉUNARODNI ODNOSIIZDAVAŠTVO NEIMARKORISNI LINKOVI

copyright