UVLS_logo UVLS izreke
NASLOVNA SLOBODNO ZIDARSTVO VELIKA LOŽA  HUMANITARNI RAD BIBLIOTEKA KONTAKT Srb. /Eng.


velika_loza


LOŽE POD ZAŠTITOM UVLS

HRAMOVI UVLS

KONKORDATSKA TELA

MEDJUNARODNI ODNOSI

 


konkordatska_tela_uvls


novosti_i_dogadjaji 

Veliki Kapitel
Zidara Kraljevskog Svoda Srbije

RAM_Serbia

Oktobra 2013, pod pokroviteljstvom Velikog Kapitela Princ Hol Zidara Kraljevskog Svoda Južne Karoline, u Beogradu su osnovani Kapiteli Kralj Solomon Br. 64., Ključni Kamen Br. 65., i Harmonija Br. 66. Nakon godinu dana rada pod dispenzacijom, ovi Kapiteli su 17. Oktobra 2014. na Godišnjoj Skupštini Velikog Kapitela Princ Hol Zidara Kraljevskog Svoda Južne Karoline dobili Povelje i postali pravi, potpuni i legalni Kapiteli Zidara Kraljevskog Svoda.

Prvog novembra 2014. na zajedničkom radu ova tri Kapitela u Beogradu, u prisustvu Velikog Prvosveštenika Velikog Kapitela Južne Karoline i drugih Velikih Oficira, odlučeno je da, sa dozvolom Velikog Kapitela Princ Hol Zidara Kraljevskog Svoda Južne Karoline, bude osnovan Veliki Kapitel Srbije. Izabrani su Veliki Oficiri i Veliki Prvosveštenik Velikog Kapitela Južne Karoline ih je postavio na njihove dužnosti. Za prvog Velikog Prvosveštenika je izabran Bivši Veliki Majstor UVLS Br. Vladimir S. Marković.Nakon toga održana je Prva Godišnja Skupština Velikog Kapitela Srbije, na kojoj su usvojeni Konstitucija i Pravilnik Rada.Sedište Velikog Kapitela je u Beogradu. Redovna Godišnja Skupština VKS se održava svake godine u Oktobru. Tri osnivačka Kapitela su dobili nove brojeve: Kralj Solomon Br. 1, Ključni Kamen Br. 2. i Harmonija Br.3. Tokom prve godine postojanja broj članova ova tri Kapitela se udvostručio.

Za daljne informacije o Velikom Kapitelu Srbije i o kapitularnim slobodno-zidarskim stepenovima posetite veb prezentaciju Velikog Kapitela Srbije.

 

KONKORDATSKA TELA

Konkordatskim Telima se nazivaju slobodno zidarske  organizacije koje dodeljuju dodatne masonske stepenove koji nisu jedan od tri simbolična stepena. U takozvanom Redu Jorka postoje tri konkordatska tela: Veliki Kapiteli Zidara Kraljevskog Svoda, Veliki Saveti Kraljevskih i Izabranih Majstora, i Velike Komande Viteza Hramovnika. Stepenovi takozvanog Škotskom Reda (od četvrtog do trideset i trečeg) su pod kontrolom Vrhovnih Saveta Škotskog Reda. Sva ova tela se smatraju  “konkordatskim telima” Velike Lože jer oni ulaze u ugovor (Konkordat) sa Velikom Ložom o međusobnim pravima i obavezama kada se radi o dodeli dodatnih stepenova. Gubitak članstva u Velikoj Loži automatski povlači gubitak članstva u Konkordatskom telu.

Ujedinjene Velike Lože Srbije podržavaju daljni napredak i razvoj svojih članova kroz njihovo učešće u radu Konkordatskih tela u Srbiji. Sa tim u skladu, UVLS imaju odnose sa Velikim Kapitelom Zidara Kraljevskog Svoda Srbije koji dodeljije kapitularne stepenove Zidara Kraljevskog Svoda, i sa Princ Hol Velikim Savetom Kraljevskih i Izabranih Majstora Južne Karoline (SAD) uz čiju saradnju kvalifikovana Braća iz UVLS imaju mogućnost dobijanja stepenova Kraljevskih i Izabranih Majstora.


Concordant_Bodies

 

Grand_Chapter_of_Serbia

Članovi Velikog Kapitela Zidara Kraljevskog Svoda Srbije na radu sa gostima iz inostranstva.

 

 

Stepenovi
Kraljevskih i Izabranih Majstora

South Carolina


Na inicijativu Ujedinjenih Velikih Loža Srbije i Velikog Kapitela Zidara Kraljevskog Svoda Srbije, a u cilju  daljnjeg razvoja stepenova Reda Jorka u Srbiji, grupa Kompanjona iz Princ Hol Velikog Saveta Kraljevskih i Izabranih Majstora Juzne Karoline, pod vođstvom Velikog Majstora Keneta Barklija, su posetili Beograd početkom Novembra 2014 i organizovali rad tri stepena kripte, koji su bili dodeljeni kvalifikovanoj Braći Zidarima Kraljevskog Svoda iz Beograda. Nakon toga, tri Saveta kojima je odobren rad pod dispenzacijom, su osnovani u Beogradu. Njihova imena su Jerusalim, Zarubabel, i Alfa.

Saveti Kraljevskih i Izabranih Majstora Jerusalim, Zarubabel, i Alfa su prvi Saveti stepenova kripte ikada organizovani u Srbiji. Članove ovih Saveta čine slobodni zidari iz redova UVLS i Velikog Kapitela Srbije.


Koncil

Članovi Saveta Kraljevskih i Izabranih Majstora Jerusalim, Zarubabel, i Alfa u Beogradu, sa gostima iz Južne Karoline, novembra 2014.

 

 

SADRŽAJ: NASLOVNASLOBODNO ZIDARSTVOVELIKA LOŽAHUMANITARNI RADBIBLIOTEKA KONTAKTNOVOSTI I DOGAƉAJI SLOBODNO ZIDARSTVO U SVETUISTORIJAT SLOBODNOG ZIDARSTVA U SRBIJIPOZNATI SLOBODNI ZIDARIKAKO POSTATI SLOBODNI ZIDARČESTO POSTAVLJANJA PITANJAKONKORDATSKA TELAMEƉUNARODNI ODNOSIIZDAVAŠTVO NEIMARKORISNI LINKOVI

copyright