UVLS_logo UVLS izreke
NASLOVNA SLOBODNO ZIDARSTVO VELIKA LOŽA  HUMANITARNI RAD BIBLIOTEKA KONTAKT Srb. /Eng.


naslovi

●U decembarskom broju Neimara predstavljeno slobodno zidarstvo u Kanadi

●Objavljen Almanah UVLS 2014/2015

●Osnivačka skupština Velikog Kapitela Srbije

●Osnovani prvi Saveti Kraljevskih i Izabranih Majstora u Srbiji

 


UGLS_news


naslovi_1

●HRH Vojvoda od Kenta je ponovo nominovan za Velikog Majstora UVLE

●Engleska, Škotska i Irska na Godišnjoj Skupšiti NVLF

●Novi Veliki Majstor Portugala

●Velike Lože Masačusetsa, Ajove, i Češke Republike ponovo priznaju NVLF

●Mišel Bešelet je posetila Veliku Ložu Čilea 

PUT UJEDINJENJA SRPSKIH SLOBODNIH ZIDARA

DEklaracija

Iz različitih razloga, najčešće zbog nedovoljnog razumevanja same suštine zajedništva i misije slobodnog zidarstva, ali i usled rivaliteta i ostrašćenosti, u pojedinim zemljama proces unifikacije ide otežano ili je jednostavno u zastoju.  U tom smislu ni Srbija nije poštedjena pa su predlagači ili inicijatori razgovora vrlo brzo napadani a sama inicijativa stavljana u stranu. Tako ni UVLS nisu poštedjene napada i osporavanja, nanošenjem štete i ugleda samoj organizaciji, ali i zagovornicima unifikacije obesmišljavajući njihova nastojanja. Ali ovde treba imati u vidu da su UVLS nastale na ovoj ideji i da će one nastaviti sa istom energijom na daljem jačanju slobodnog zidarstva i ispravnog shvatanja njegove ideje i misije. Oni koji predstavljaju slobodno zidarstvo u Srbiji bi trebalo da se rukovode ovim jer je njihova obaveza da u interesu Bratstva traže osnove za razgovore i medjusobno približavanje, a ne razloge za osporavanjei udaljavanje.

Imajući u vidu ideju slobodnog zidarstva, osnovna načela i principe, u interesu celokupnog Bratstva, slobodnog zidarstva i društvene zajednice, Bivši VM Ujedinjenih Velikih Loža Nemačke Najuvaženiji Brat Alfred Koska i Bivši VM Ujedinjenih Velikih Loža Srbije Najuvaženiji Brat Vladimir Marković su, u nameri da se pomogne ovom procesu i stvaranju uslova za otpočinjanje medjusobnog dijaloga izmedju Velikih Loža u Srbiji, sačinili predlog Deklaracije o unifikaciji slobodnog zidarstva u Republici Srbiji. Svakako o ovoj inicijativi će svoje konačno mišljenje dati same organizacije, njihovi organi, a predlagači im žele puno uspeha u daljem radu i očuvanju tradicije slobodnog zidarstva.


 

koska

Za kompletan tekst DEKLARACIJE kliknite OVDE!

 

Stranica 1 - 2 - 3

 

SADRŽAJ: NASLOVNASLOBODNO ZIDARSTVOVELIKA LOŽAHUMANITARNI RADBIBLIOTEKA KONTAKTNOVOSTI I DOGAƉAJI SLOBODNO ZIDARSTVO U SVETUISTORIJAT SLOBODNOG ZIDARSTVA U SRBIJIPOZNATI SLOBODNI ZIDARIKAKO POSTATI SLOBODNI ZIDARČESTO POSTAVLJANJA PITANJAKONKORDATSKA TELAMEƉUNARODNI ODNOSIIZDAVAŠTVO NEIMARKORISNI LINKOVI

copyright